Aşure gününün vazgeçilmezi aşure tatlısı tarifi :)

Aşure tatlısını kimi öyle kimi böyle yapabilir ama aslında her aşurenin yapımı aynıdır. Öncelikle buğdaylar güzel yumuşamış ve çiçek gibi açılmış olmalıdır (iyice haşlanmalıdır, buğdaylar güzelce şişmelidir) eğer buğdaylarınız güzel haşlanırsa aşureye ekstradan kıvam vermesi için nişasta türü katkılar eklemenize gerek kalmaz. kıvamlı ve olmuş bir aşure çok katı olmayan ancak çok sulu da olmayan bir aşuredir ve bu şekilde bir aşure yapmanın püf noktası sadece buğdayı güzel haşlamaktan geçer. bunun yanında pek tabiki diğer bakliyatın da iyi haşlanmış olması aşurenin keyifle yenilebilirliğini arttıracaktır. yani kuru fasulye ve nohut da parçalanmayacak, ancak; buğdaylar gibi iyice haşlanmış olacaktır aşureye başlamadan önce.

Ama birde açık renkli aşure seviyorsanız bir iki püf noktası daha var. Şahsen ben koyu renkli aşureleri beğenmiyorum 🙁 Peki açık renk aşure nasıl yapılır? açık renk aşure yapmanın püf noktaları: açık renk aşure istiyorsanız kesinlikle içine ceviz, karanfil, incir, limon kabuğu, tarçın atmayın. bunları piştikten sonra süslemek için tabakların üzerine koyabilirsiniz. karanfili piştikten sonra hemen çıkarmak şartıyla kaynadıktan sonra aşureye aroma katması için ekleyebilirsiniz birkaç adeti geçmeyecek şekilde. limon kabuğu da yine aşure pişiminden hemen sonra aşureye eklenmelidir. ayrıca toz tarçın yerine çubuk tarçın kullanmalısınız ve tarçın çubuklarını aşure piştikten ve altı kapatıldıktan hemen sonra aşure tenceresinin içinden almalısınız.

Açık Renkli Aşure Tatlısı Yapıyoruz
aşure tatlısı tarifi

MALZEMELER (aşağıdaki malzemelerle koca bir tencere dolusu aşure yapılıyor. tahminen 15-20 kişilik)
yarım kilogram buğday
300 gram kuru fasulye
300 gram nohut
500 gram kuru üzüm -tercihen sarı/beyaz-
500 gram kuru kayısı
200 gram kabuksuz kavrulmuş fındık
yarım su bardağı kırık pirinç
50 gram kuş üzümü
2 portakal kabuğu
2 çubuk tarçın
6-7 kurutulmuş karanfil tanesi
2 su bardağı süt
1 kilogram toz şeker
üç çorba kaşığı saf gülsuyu
100 gram hindistan cevizi
aldığı kadar sıcak su

AŞUREYİ SÜSLEMEK İÇİN
irice bir nardan alınmış tatlı sulu nar taneleri
dövülmüş fındık
toz tarçın/çubuk tarçın
dövülmüş ceviz
hindistan cevizi
file badem
antep fıstığı

YAPILIŞI

Bir gece önceden bir iki taşım kaynattığımız buğday, nohut ve kuru fasulyeyi kaynattığımız suda bekletiyoruz. (üzerinden tam bir gün geçmeli) bakliyat güzelce yumuşadıktan sonra ayrı kaplarda tekrar bir iki taşım kaynatmalı. buğdayı biraz daha fazla kaynatmalı ve suyu bittikçe üzerine kaynamış sıcak su ilave etmelidir. eğer suyunu bol tutmazsak aşure piştikten sonra baya katı bir hal alır benden uyarması. üstüne nerdeyse 2 kat su koyun kıvam alana kadar. bakliyatı kıvama getirdikten sonra haşlanmış ve iyice kabarmış buğdayların üzerine kırık pirinçleri ve kaynatılmış sütü ilave edelim. iyice karıştıralım. ardından haşlanmış ve kabukları soyulmuş nohutları ve haşladığımız kuru fasulyeyi ekleyin. kısığa yakın orta ateşte sürekli karıştıralım ki dibi tutmasın. kayısıları ve kuş üzümüyle kuru üzümleri, aşureye ilave etmeden birkaç saat önce yıkayıp suya koyun. karıştırmaya devam ederek şeker hariç diğer malzemeleri de teker teker ekleyelim. portakal kabuklarını haşlayalım ve 10 dk kadar haşladıktan sonra ilk suyunu döküp kaynattığımız ikinci suyuyla birlikte aşureye boca edelim. (portakal kabuklarını ilk kaynatırken iyi kaynatmak lazım şöyle ortalama 10 dk filan, ki acı suyunu bi iyice atsın.) şekeri de katıp kuvvetlice karıştırmaya devam edelim. isteğe göre pişirme işlemi bitmesine yakın gülsuyunu, fındıkları, limon kabuğunu ve karanfil tanelerini ekleyelim. tarçın da çubuk tercih edildiyse, çubuk tarçını ocak kapatıldıktan sonra aşureden çıkartalım. karanfil tanelerini de ocak kapatıldıktan hemen sonra tencereden çıkartalım. hindistan cevizini bolca tencere dökelim ve güzelce yedirelim. aşuremizi sıcakken kaselere boşaltalım ama süslemeyi aşure kabuk tutana kadar yapmayalım. kaselerdeki aşure ılıdıktan sonra süslemeyi yapalım ve soğuğa yakın ılık sıcaklıkta servis edelim. AFİYET OLSUN 🙂

not: komşulara dağıtmayı da unutmayalım 🙂

Aşure gününün vazgeçilmezi aşure tatlısı tarifi :)” hakkında 3 yorum

  1. canım tarifini denedim haaarika oldu, çok ama çok farklı bir tat, ve kesinlikle şahane bir aşure tarifi!!! diğer aşurelere on adım fark atar bu tarif :))

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir